Странджа планина

Исторически музей в Малко Търново
Ако сте за първи път в Малко Търново, непременно трябва да посетите музея.



Историческият музей в Малко Търново

Експозициите на музея са изложени в 4 възрожденски странджански къщи, които са паметници на културата. В музея има няколко отделни експозиции – археологическа, историческа, етнографска и др. Историческият музей е включен в 100-те национални туристически обекта.

Големият врис и Малкият врис
Това са два извора в центъра на град Малко Търново. Намират се на централния площад и са част от символите на града.

Големият врис




Малкият врис

За Големия врис има предположение, че е изграден на мястото на старо тракийско светилище.

Църквата Успение Богородично
Църквата се намира на централния площад на градчето. Тя била построена в 1830 година на мястото на стара църква, която пък от своя страна била построена върху тракийско светилище.


Църквата Успение Богородично

Тракийска гробница в местността Мишкова нива
Мишкова нива е местност, която се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция, зад граничните ограждения. Най-интересното на територията на местността е голямо тракийско светилище и тракийска куполна гробница.


Тракийска гробница в местността Мишкова нива

До тракийското светилище в местността Мишкова нива се стига с кола по нов асфалтов път. Имайте предвид, че тъй като светилището се намира след граничния кльон, е задължително да се отбиете в служба Гранична полиция, намираща се в покрайнините на град Малко Търново на път за светилището и да се регистрирате, че тръгвате натам.

Гробницата на Бастет
Недалеч от гореспоменатата тракийска гробница, в същата местност Мишкова нива, под връх Голямо Градище, се намира едно от най-загадъчните и странни места в България – предполагаемата гробница на богинята Бастет. Мястото е посочено от Ванга, въз основа на стара карта, намерена от иманяр. Според пророчицата, там е погребана жена, пренесена от Египет, която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си. Там на мястото имало написана история за две хилядолетия назад и предсказание за това как ще се развие светът две хиляди години напред. Очаквайте скоро повече информация в отделна статия.


Гробницата на Бастет

През пролетта на 1981 година там се провеждат секретни проучвания, организирани лично от Людмила Живкова. Два месеца по-късно Людмила умира при не дотам изяснени обстоятелства. Смъртта й слага край на проучванията.
Отбивката за светилището на Бастет се намира на около 2 километра след отбивката за тракийската гробница в Мишкова нива в посока границата с Турция. До светилището води черен път. От отбивката до мястото се стига пеша за около 15 минути.
Ние посетихме мястото два пъти в два поредни дни. Беше ми мечта! Наистина странно място с някаква особена и силна енергия. При първото ни посещение ни валя дъжд, който като стигнахме самото място се усили в порой. Засвяткаха и гръмотевици. За по-интересно, на връх Градище започна да бие и град. При второто ни посещение на следващия ден всичко беше тихо, но не бих казала спокойно. С приближаването на гробницата въздухът ставаше някак тежък, а тишината ми изглеждаше малко страшна – не се чуваше нищо, нито птички, нито звук от пречупена съчка, нито дори шумът на вятъра. Загадъчно място!
За връх Градище и гробницата на Бастет също се изисква регистрация в служба Гранична полиция.

Връх Голямо Градище
Връх Голямо Градище е най-високият връх в българската част на Странджа планина. Висок е 710 метра и се намира на 5 минути пеша от гробницата на Бастет. От върха се открива красива панорамна гледка към Малко Търново и към околните върхове на Странджа. Казват, че в ясно време се вижда и морето.


Връх Голямо Градище

 


Връх Голямо Градище: гледка

При първото ни посещение до върха не успяхме да видим почти нищо заради лошото време. На следващия ден времето беше слънчево, но не достатъчно ясно, така че не успяхме да видим морето.
В горичката под върха има останки от тракийска крепост.

Град на мъртвите в местността Пропада
На около 4,5 километра северно от град Малко Търново се намира местността Пропада. Там, на невисок хълм може да се види тракийски некропол, състоящ се от множество надгробни могили, гробове и 4 различни по вид гробници. До мястото води асфалтов път, а самият некропол се обхожда по обособена пътека.



Древна гробница в местността Пропада

Тракийски скално светилище Камъка
Камъка е скално светилище, разположено на хълм, разположен на около 10 километра от град Малко Търново по пътя за Царево. Шосето от Малко Търново към Царево е в много лошо състояние. Аз пътувам много и то предимно с кола, но не съм попадала скоро на път от републиканската пътна мрежа в толкова лошо състояние.


Тракийски скално светилище Камъка

Светилището представлява комплекс от няколко големи скали с различни знаци по тях. Една от скалите е с форма на гъба. В нейната основа има тесен процеп – т.нар. „провирало”, за което се вярва, че успешно пролазилият през отвор човек по символно-магичен начин се избавя от болести и беди и ще бъде здрав през цялата следваща година.

Водопад Докузак
Водопадът се намира се на около 7,5 км от град Малко Търново, точно преди в село Стоилово. До водопада се стига с кола. Той не е висок, но е с много интересен рисунък и много мощен.


Водопад Докузак

Село Бръшлян
Село Бръшлян е архитектурен резерват с автентични странджански къщи от 17-18 век. Това е още едно от селцата в България, в които времето е сякаш спряло. Намира се на около 15 километра северозападно от Малко Търново.


Село Бръшлян

Петрова нива
Петрова нива е местност в Странджа, разположена северно от Малко Търново. Тя е интересна с това, че на 28 юни 1903 година там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг, на който е взето решение за провеждане на Илнденско-Преображенското въстание за освобождаване на Одринска Тракия и Македония от турско робство.
Днес на мястото има изграден паметник в чест на героите от въстанието.


Петрова нива

Екопътека Извори и пещери край село Младежко
Село Младежко се намира на около 38 километра северно от Малко Търново. За с. Младежко има отбивка от главния път Бургас – Малко Търново. Селото се намира на около 5 километра от началото на отбивката.



Екопътека Извори и пещери започва в края на селото, където има паркинг, съвсем близо до реката и мост, който я пресича. Пътеката продължава надясно след моста и стига до извора на местната река Младежка и до 2 пещери малко над този извор. Приятна и лека за ходене пътека с интересни гледки.

Други интересни места
Освен с многото си тракийски светилища, Странджа планина е известна и с многото параклиси с яазмо. Повечето от тях са разположени в трудно достъпни местности, до които се ходи дълго през силно пресечен терен. За тези места си трябва джип.
Ето някои от местата, които много искахме да посетим, но не успяхме:
скално оброчище в м. Индипасха;
пещера „Света Марина“;
Вълчанов мост;
параклис върху пещера „Света Троица“.
Тези места остават в плана за следващото ни посещение в Странджа.
Все пак, за едно от местата – тракийско скално оброчище Индипасха мога да дам известна упътваща информация. Бяхме проучили как да стигнем до него пеша, но, за съжаление, не успяхме. Ще споделя това, което разбрахме за маршрута. Бяхме тръгнали натам и стигнахме донякъде, но трябваше да се откажем, тъй като беше почти на смрачаване и трябваше да се връщаме.